Producten bestellen? Ga naar onze Webshop

Acne behandelingen

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.
Symptomen/diagnose
Acne komt bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar voor. Na de tienerjaren neemt het aantal mensen met acne sterk af naar 1% van de mannen en 5% van de vrouwen. Acne komt meestal voor in het gezicht, op de rug en op de borst. Met name op het behaarde hoofd, het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) zijn extra veel actieve talgklieren aanwezig die acne kunnen veroorzaken. Vaak heeft acne verschillende verschijningsvormen; naast mee-eters (comedonen) zien we ook rode bultjes, puistjes en/of onderhuidse ontstekingen, in wisselende combinaties en in meer of minder ernstige mate.

Soorten acne
De meest voorkomende soorten acne in het instituut zijn oa:

Acne vulgaris:
dit is de medische term voor jeugdpuistjes ( ‘vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’). Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Dit type kan alle kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.

Acne conglobata: bij dit type zijn de talgklieren zeer heftig ontstoken, met name op de rug, schouders en borst. Dit leidt tot dikke, rode en pijnlijke bobbels (infiltraten) en holtes die met pus gevuld zijn (abcessen). Vooral jonge mannen hebben een grote kans om deze vorm van acne te ontwikkelen die ook na hun 20e levensjaar nog actief blijft. Na genezing blijven vaak ontsierende littekens achter.

Acne fulminans: deze zeer heftige en gelukkig zeldzame vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van acne conglobata met het verschil dat de patiënt ziek is en last kan hebben van gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen.

Acne ectopica (hidradenitis suppurativa): is een chronische ontsteking van de haarzakjes. De ontstekingen komen vaak voor in de liezen en oksels. Deze vorm van acne ontstaat meestal na de puberteit en komt meer voor bij mensen die roken en overgewicht hebben.

Hoe ontstaat acne?

Op elke vierkante centimeter van onze huid bevinden zich ongeveer vijftien talgklieren. De talg die zij uitscheiden heeft een aantal belangrijke functies; het voorkomt vochtverlies uit de huid, het beschermt tegen bacteriën en schimmels en het houdt de huid soepel.

Vanaf de start van de puberteit worden onder invloed van hormonen de talgklieren in ons gezicht en op onze rug en borst groter. Ze produceren meer en dikkere talg dat zich ophoopt in de gang van de klier naar ons huidoppervlak, ook wel porie genoemd. De talgophopingen heten mee-eters of comedonen en zijn zwart aan de oppervlakte of wit (onderhuids) van kleur. In een mee-eter zit niet alleen talg, er zitten ook bacteriën in die talg omzetten in vetzuren. De mee-eter drukt op de wanden van de nauwe porie en vindt vaak geen uitweg doordat dode huidcellen de uitgang van de porie vernauwen of blokkeren (verhoorning). Uiteindelijk scheurt de porie open en komen de talg, de bacteriën en de vetzuren uit de mee-eter in de huid eromheen terecht. Ze veroorzaken een ontsteking in de vorm van pukkels en puistjes of zelfs abcessen (met pus gevulde holtes).

Diverse factoren kunnen acne verergeren zoals hormonale processen, druk en wrijving op de huid, chemische stoffen en erfelijke eigenschappen. Ook geneesmiddelen kunnen acne stimuleren. Vaak wordt acne in verband gebracht met roken, met een slechte hygiëne of overmatig zweten, met het eten van bepaalde ‘vette’ voedingsmiddelen of een vitaminetekort. Dit is echter nog nooit wetenschappelijk bewezen. Wat zijn mogelijke complicaties?

Veel door acne geplaagde pubers en jonge volwassenen kampen met emotionele en psychosociale problemen. De ontsierende pukkels en puistjes veroorzaken gevoelens van schaamte en angst, minderwaardigheidscomplexen en depressies. Ook bij volwassenen met een chronische vorm van acne blijkt deze aandoening van grote invloed op de kwaliteit van leven te zijn. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen nog wel restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals storende acnelittekens en pigmentvlekken (hyperpigmentaties).

Wat te doen bij Acne

Hoe kan acne behandeld worden?
Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn.

Samenspel van schoonheidsspecialiste, huisarts en klant
Klanten die veel en langdurig last hebben van acne, zijn vaak zowel bij een huisarts of dermatoloog onder behandeling. De huisarts of medisch specialist kan medicijnen voorschrijven die aansluiten op de behandeling bij ons in het instituut. De schoonheidsspecialiste kan uw huid intensief reinigen en het herstel van de huid stimuleren. Hierdoor komt de acne tot rust en verbetert de huidstructuur. Daarnaast behandelen wij de problemen die voortkomen uit acne, zoals littekens. Een actieve bijdrage van de klant is een voorwaarde om iedere vorm van behandeling te doen slagen en aan zelfvertrouwen te winnen. Wilt u weten wat u kunt doen om acne te verminderen? Wij geven u graag advies!

De huidtherapeut kan de problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking.

Verwijzingen en vergoedingen
Bij Beautystudio Marlies zijn wij ervaren en gespecialiseerd en speciaal opgeleid voor acne behandelingen. Wij hebben een AGB code voor acne, hierdoor is vergoeding mogelijk van uw zorgverzekeraar. Vergoeding is afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering, informeer bij uw zorgverzekeraar.

Wat kunt u zelf doen?

Een mooie stralende en goed gevoede huid voor de toekomst. 9 stappen die helpen de acne te overwinnen.

  • Blijf weg van melk of melkproducten. Het is een perfecte voeding, maar alleen voor zuigelingen. Het maakt je darmwand kapot en de melkzuren worden niet afgebroken door het lichaam.
  • Eet voeding met lager glycemische index. Suiker, calorierijke dranken en meelproducten verhogen de insulinewaarden en veroorzaken puistjes.
  • Eet meer fruit en groeten die rijk zijn aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Zorg dat je per dag 4 tot 9 porties kleurrijk fruit en groenten binnen krijgt.
  • Neem meer gezonde ontstekingsremmende vetten. Kokosolie, roomboter en olijfolie zijn perfect. Neem voldoen omega 3 (visolie). Alleen met supplementen zijn adequate hoeveelheden te realiseren. Laviesage heeft hier een perfect product voor.
  • Ga voedsel eten dat een positieve invloed kan hebben op acne. Zoals visolie, kurkuma, gember, groene thee, noten, pitten, zaden, donkerpaarse en rode vruchten zoals bessen, groenten met donkergroenblad en eieren.
  • Neem voedingssupplementen die acne te lijf gaan en de lever ondersteunen. Mensen met acne blijken een lage antioxidanten waarden te hebben. Meer extra zink vitamine A (niet bij zwangerschap) en vitamine E.
  • Slik probiotica, ze helpen ontstekingen in de darm, die in relatie kunnen staan bij acne, te bestrijden
  • Vermijd voeding waar je overgevoelig voor bent. Voedselallergieën zijn een veel voorkomende oorzaak van acne. Denk aan gluten, melk, gist en eieren. Ze kunnen huidproblemen geven bij mensen met een lekkende darm. ( leaky cut syndroom)
  • Zorg goed voor je huid. Onderhoud in de salon is een must. Ontstekingen en verstoppingen gaan niet vanzelf weg. Thuisverzorging van Selvert is erg belangrijk.   2x per dag een goede reiniging met een voor de huid geschikt product, goede verzorging voor de huid en een product dat ontstekingen helpt te voorkomen. Daarnaast is ondersteuning van de huid van binnenuit heel erg belangrijk. Het werken van 2 kanten, van binnen en van buiten geven de beste en snelste resultaten. Niet uitknijpen en peuteren aan de huid. Super hygiënisch te werk gaan!

 

Beautystudio Marlies heeft een AGB code voor Acne.
U kunt in aanmerking komen voor een vergoeding. Informeer hiernaar bij uw zorgverzekering.


Art of beauty..

Middelstraat 35b 
3264 AN Nieuw-Beijerland

0627158018
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KVK: 23064220
BTW NL 001639431 B58

Beautystudio Marlies is aangesloten bij:

Eliza is aangesloten bij: